Select Page

Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt – siinä muutama suomalaisen taiteen kulta-ajan nimiä, jotka ovat varmasti jokaiselle myös taidetta vähemmän tuntevalle tuttuja. Suomen taiteen kulta-aikaa olivat vuodet 1880-1910, jolloin suomalainen taide sai kansainvälisen ilmeen ja tason.

Tuon ajan taitelijat toivat esiin maamme kauneutta, sen luontoa ja usein myös dramaattista historiaa. Kansallinen herääminen sai alkunsa samoihin aikoihin sortokaudesta huolimatta. Kulta-ajan taiteilijoiden teoksista maksetaan huippuhintoja, niiden hankkiminen ei ole mahdollista aivan jokaiselle. Toisaalta teoksiakin on vain rajallinen määrä eikä niitä usein näy myynnissä.

Vanhat mestarit omassa hintaluokassa

Helene Schjerfbeckin maalaukset kuuluvat arvostetuimpaan hintaluokkaan. Esimerkiksi hänen maalauksensa “Tanssikengät” myytiin Lontoossa Sothebyn huutokaupassa 3,9 miljoonan euron hintaan vuonna 2008.

Taiteen hinta määräytyy myös yleisen yhteiskunnallisen tilanteen mukaan, nousukauden aikaan on hintatrendikin nouseva. Hinta ei kuitenkaan yleensä alene päinvastaisessa tilanteessa, kysyntä vain heikkenee.

Suomalainen taide on kuitenkin paljon muutakin kuin kulta-ajan mestareiden taidetta. Taiteen määrittäminen on erittäin hankalaa. Se, mikä toiselle on taidetta, saattaa toiselle olla täysin arvotonta. Ars Fennica -palkinnon saaja Anu Tuomisen pannulaput luetaan taiteeksi. Kudotut villasukat eivät sitä taas ole, vaikka ne onkin taidokkaasti vuosien tuomalla kokemuksella kudottu.

Taidetta hankitaan sen tuottaman mielihyvän ja kauneuden takia

Taiteen kerääminen ei välttämättä vaadi paksua lompakkoa, vaikka näin usein ajatellaan. Suosituimpia taidehankintoja ovat maalaukset ja korut erilaisten tutkimusten mukaan. Grafiikkaa ostavat lähinnä yli 4000 euroa kuussa ansaitsevat vanhemmat ikäryhmät, kun taas taidekäsityöt ovat taas keskituloisten makuun. Valokuvat, julisteet ja sarjakuvat ovat lähinnä nuorten mieleen.

Mielenkiintoista on, että yli 90 prosenttia ihmisistä haluaa ostaa taidetta tai on jo ostanutkin sitä. Tosin monien mielestä taiteen ostaminen ei ole helppoa. Se koetaan myös pienen piirin harrastukseksi ja hieman etäiseksi.

Taidetta ostetaan mielellään suoraan taitelijalta, koska luotetaan hänen ammattitaitoonsa. Osaltaan tähän vaikuttaa myös se, että taiteesta maksettu raha halutaan antaa suoraan taiteilijalle ilman välikäsiä. Nuoremmille taiteen hankkiminen verkon kautta on luontevampaa, koska he vierastavat gallerioita ja taiteilijoita. Toisaalta moni myös ajattelee, ettei halua ostaa taidetta verkosta.

Taidekäsityöt

Taidekäsityöt ovat edullinen ja helppo tapa aloittaa taiteen kerääminen. Keramiikkaa, kuten esimerkiksi lautasia, löytyy jo muutamalla kympillä. Maalauksiakin saattaa olla myynnissä edullisesti muutamalla satasella. Taiteen ostaminen on myös mahdollista osamaksulla. Yksi hyvä vaihtoehto taiteen hankkimiseksi ovat myös taidelainaamot, joista on mahdollista muutamalla kympillä kuukaudessa lainata haluamansa teoksen kotiin. Tämä ei ymmärrettävästi vaadi suuria investointeja.

Varo huijausta

Taide on valitettavasti myös aina houkutellut helpon rahan tekijöitä eli väärentäjiä ja nousukausi virkistää myös tätä toimintaa. Suomessa taidekaupassa luotetaan usein myyjään, minkä takia teoksen aitoutta ei useimmiten varmisteta etukäteen. Jos epäilee väärennöstä, on toimittava nopeasti, sillä Suomen laki ei ole kuluttajan puolella ikuisesti – yleensä vain kolme vuotta.

Taidetta ostettaessa tulisi aina vaatia myyjältä kattavaa kuittia, josta ilmenevät kaupan olevan teoksen tiedot, kuten tekijän ja teoksen nimi, koko, vuosiluku sekä muut mahdolliset taustatiedot teoksesta. Myös myyjän tiedot ja allekirjoitus tulee olla kuitissa.

Kannattaa myös nähdä etukäteen hieman vaivaa tutkimalla myytävän teoksen tehneen taiteesta tehtyjä kirjoja vaikkapa kirjastossa, jos mahdollista. Taiteilijan työ tulee myös yrittää sijoittaa tiettyyn aikakauteen. Tämän voi tehdä tutkimalla tyylin sopivuutta ja signeerausta, aiheen ja materiaalin sopivuutta aikakauteen. Konservaattoriliitosta voi myös löytää henkilön, joka on asiantuntija juuri kyseisen taiteilijan töihin.